De Europese aandelenbeurzen stonden woensdag wederom collectief in de min, nadat een dag eerder ook al forse verliezen werden geleden. Zwakke cijfers over de Amerikaanse economie drukten het sentiment. Daarnaast zijn beleggers in afwachting van het rentebesluit van de Amerikaanse Federal Reserve (Fed), later op de dag.

In Amsterdam noteerde de AEX-index kort na de openingsbel op Wall Street 1,4 procent lager op 494,55 punten. De MidKap zakte 2 procent tot 759,92 punten. De beurzen in Parijs en Frankfurt leverden 1,4 en 1,6 procent in. De FTSE-index in Londen stond 0,6 procent in de min.

Aan het begin van de middag bleek dat de groei van de Amerikaanse economie in het eerste kwartaal stevig is afgezwakt. De groei van 0,2 procent op jaarbasis voor ’s werelds grootste economie was veel beperkter dan verwacht. Economen rekenden in doorsnee op een vooruitgang met 1 procent.

Ahold en Altice sluiten AEX

Ballast Nedam was een positieve uitzondering, met een koerswinst van bijna 5 procent. Het bouwbedrijf heeft een financieringsakkoord gesloten met zijn banken en samenwerkingspartners. Het akkoord moet voorkomen dat de bouwer ten onder gaat aan de enorme verliezen die worden geleden op grote infrastructuurprojecten.

Grootste dalers in de AEX waren supermarktbedrijf Ahold en kabelexploitant Altice, met minnen van meer dan 4 procent. DSM ging aan kop met een winst van bijna 1 procent. Het speciaalchemiebedrijf leed in het afgelopen kwartaal een nettoverlies, maar werd iets positiever over de rest van dit jaar.

Fugro levert in

In de MidKap werden de resultaten van chemicaliëndistributeur IMCD (plus 1,7 procent) goed ontvangen. Bodemonderzoeker Fugro leverde 1,5 procent in na publicatie van de kwartaalcijfers. De omzet nam met 11 procent toe tot 594 miljoen euro, maar dat was uitsluitend te danken aan de sterke dollar. Zonder het stuwende effect van de dure dollar zou sprake zijn geweest van een daling met ruim 2 procent.

Delhaize zakte in Brussel ruim 7 procent. Het Belgische supermarktbedrijf zag zijn kwartaalwinst flink dalen. De Britse bank Barclays, die nog eens 1,1 miljard euro opzijzet voor mogelijke schikkingen vanwege de vermeende manipulatie van de valutamarkt, verloor in Londen bijna 2 procent.

De euro was 1,1065 dollar waard, tegen 1,0970 dollar bij het slot van de Europese beurshandel op dinsdag. De prijs van een vat Amerikaanse olie steeg 0,2 procent naar 57,17 dollar. Brentolie werd 0,6 procent duurder op 64,98 dollar per vat.

Dit artikel is oorspronkelijk verschenen op z24.nl